PiLiHaN BaHaSa

Follower

Thursday, October 25, 2012


                             

fiza rase mesti korang pernah dengar lagu ni kan...bile fiza dengar lagu ni secara automatik fiza akan ingatkan zaman fiza study dulu.. andaikata mase boleh diputarkan pada mase dulu dah lama fiza putarkan... nak sangat fiza kembali zaman study...hepy sangat bersama kawan-kawan..

tapi nak buat camnerkan...semua tu dah tinggal kenangan, hanya kenangan yang tang tinggal...alamak touching la pulak..hehehhe...ok la apa kata kita layan jer lagu ni.. siap dengan pertejemahan bahasa melayu lagi fiza post tau...aper lagi.....jommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm......

Tuesday, October 16, 2012

Apabila kita dijemput untuk menghadiri sebarang majlis perkahwinan, kita dialu-alukan untuk memberikan hadiah kepada pengantin mengikut kemampuan diri sendiri sebagai tanda penghargaan.

Hukum Memberi Hadiah Kepada Pengantin Secara umumnya yang kita lihat kebanyakkan hadirin yang hadir ke majlis perkahwinan akan memberikan hadiah kepada para pengantin. Hadiah ini kebiasaannya dibeirkan oleh kenalan rapat mahupun sanak saudara. Selain itu ada juga turut memberikan hadiah dalam bentuk wang sumbangan. Perkara ini tidak salah dan tidak bertentangan dengan agama Islam. Bukankah memberi hadiah itu antara satu perkara yang baik.Secara umumnya memberikan hadiah merupakan sesuatu yang dianjurkan oleh Islam. Rasulullah bersabda: “Salinglah kalian memberi hadiah, nescaya kalian akan saling mencintai.” [al-Adab al-Mufrad, hadis no: 594 dengan sanad yang hasan]

Oleh itu dibolehkan memberi hadiah kepada pengantin semasa majlis perkahwinan mereka. Sebaik-baiknya dipilih hadiah yang bermanfaat seperti al-Qur’an, tafsir al-Qur’an, kitab-kitab hadis dan buku-buku agama yang ilmiah, baik dalam bahasa Arab, Melayu, Indonesia atau Inggeris. Hadiah-hadiah seperti ini dapat dimanfaatkan oleh kedua-dua pengantin untuk jangka masa yang lama. Selagi mana ia dipelajari dan dipraktikkan, pahalanya akan terus mengalir kepada mereka dan kepada orang yang menghadiahkannya.
Penulis perhatikan ada kecenderungan masyarakat untuk menghadiahkan set gelas air atau cawan teh (coffee and tea set) kepada pengantin.

 Sebegitu lazim kecenderungan ini sehingga akhirnya bersusun set gelas dan cawan di rumah pengantin. Ia tidak dimanfaatkan dan hanya memenuhi ruang almari dapur. Oleh itu apabila hendak membeli hadiah, pilihlah hadiah yang bermanfaat lagi tersendiri sehingga anda akan diingati oleh pengantin atas keistimewaan hadiah yang anda berikan itu.

Sebenarnya ia terpulang kepada kita sama ada untuk memberi hadiah mahupun tidak. Namun berikanlah mereka hadiah berupa bentuk yang boleh memberikan mereka manfaat terhadap pasangan itu nanti. Elakkan memberi hadiah yang membolehkan mereka lalai dan sebagainya. Seeloknya seperti bahan bacaan seperti buku dan sebagainya.


fiza say :: baru ku tau...hehehehe


Monday, October 15, 2012


    

fiza say :: i like this song...fiza harap anda semua pun sama...

;;

U Click Me, I Click U Back

Related Posts with Thumbnails
JellyMuffin.com - The place for profile layouts, flash generators, glitter graphics, backgrounds and codes