PiLiHaN BaHaSa

Follower

Thursday, July 21, 2011

fiza sayang
fiza rindu
kalau dia x ada my life is nothing.
yes I admit, I really in love

with my PARENTS!


"kamu anak tunggal, ish best ka?"
"mesti manja kan jadi anak tunggal?"
"kalo jadi anak tunggal ni mintak apa pun mesti dapat kan?"
"best ka anak tunggal? dok sorang2? mesti boring kan?"
"bila dah jadi anak tunggal ni, nanti nak kawen mesti mak ayah yg susah nk lepas, dah la perempuan. kan2??"

ini adalah questionare yg selalu fiza dapat bila org dapat taw yang fiza ni anak tunggal..
mungkin pelik kot jadi anak tunggal.. hahaha
selalunya bila sebut anak tunggal ni orang akan samakan dengan anak mak..

do you agree with that??

ye,, fiza agree, tp orang yg bukan anak tunggal tu bukan anak mak ka?
yg bukan anak tunggal tuh anak makcik depa kott.. haha juz joking..

memang la menjadi anak tunggal ni agak sedikit terkongkong pada awalnya..
ada sebab depa mengongkong...
tp sekarang alhamdulillah, kureng sket kott..

jangan ingat mudah menjadi seorang anak tunggal, malah fiza dapat rasakan tanggungjawab sebagai anak tunggal adalah lebih berat berbanding anak sulung.. (fiza dah dapat merasai sekarang)
memang apabila menjadi anak tunggal, semua kasih sayang x da belah bagi.
kalau hangpa ada kat tempat fiza sekarang, hangpa akan taw..

hangpa akan nampak perbezaan mak yang selalu beleter kat anak ramai dengan mak yg beleter kat anak sorang..

oke fiza nk jawab semua questionare yang orang selalu tanya fiza selama ni

QS : hang anak tunggal, ish best ka?
ANS : well, fiza rasa sama ja hidup fiza dengan org ada adik, kakak, abg.. hidup tiap2 orang tu ALLAH dah bg sebahagia yang mungkin, so bergantung kat kita la sama ada nk bersyukur ke tak dgn pemberian ALLAH!
hihi... well, even fiza xdak adik beradik yg lain, fiza ada mak yang dah byk wat fiza happy.. and fiza ada cousin2 yang fiza dah anggap mcm sedara kandung fiza sendiri.. terjawab soalan?? peace!
:)

QS : mesti manja kan jadi anak tunggal?
ANS : erm.. semua anak berhak nak manja-manja dengan parents masing-masing, tp berpada-pada la..
untuk soalan ni fiza nk tnya ampa, waktu ampa kecik2 takkan mak ayah ampa x manjakan ampa langsung?
at least mesti ada sekali seumur hidup kan? bila dah besar tu mungkin kurang la skit, sebap depa x maw kita ni jd spoiler, berdikari seumur hidup.. untuk soalan ni fiza nak hurai lebih skett...
ramai org dah anggap fiza ni spoiler, anak manja and terlalu bergantung harap kat mak fiza.. honestly fiza sangat marah bila orang ada pemikiran bongok mcm ni! bukan apa, siapa lg fiza nk bergantung kalau bukan mak fiza? fiza xdak abg nk mntak duit, fiza xdak kakak utk fiza nk berkongsi masalah berkaitan lelaki ni?? so mak fiza la tempatnya.. kalo nmpak fiza wat manja sket dengan mak fiza ada ja mulut nk ckp fiza anak mnja, anak mak.. kira habis baikla fiza manja dengan mak fiza, bukan dengan laki or boifren sesapa.. eii.. kalau fiza anak manja, fiza x berusaha cari alternatif nak hidup berdikari sendirik! fiza amat susah nk mintak duit kat mak fiza kalau fiza x dak duit sekalipun (melainkan kalo dah betoi2 terdesak). fiza jarang nak cita masalah2 fiza kat mak fiza.. so adakah fiza terlalu manja?? kalo fiza manja pun xdak la lebih2 sangat bg fiza.. (cuma mybe agak kebudak-budakkan).. tipula kalau fiza ckp fiza x pernah menyusahkan mak fiza, fiza pun bukan anak yg baik, tp org yg ada byk adik beradik pun pernah menyusahkan mak ayah kan??? (kadang2 kita x mnta untuk menyusahkan tetapi mereka rela hati utk disusahkan.. fiza sedih and terharu!)

QS : kalo jadi anak tunggal ni mintak apa pun mesti dapat kan?
ANS : jangan ingat semua anak tunggal hidup dalam senang lenang or kaya raya.. mak fiza dah ajaq fiza cara untuk besederhana, and hidup kami pun dalam cara sederhana... x semua benda fiza nak fiza boleh dapat, sebab fiza faham situasi famili fiza.. fiza jarang nak mintak, tp kalo fiza mntak tu mknanya fiza memang nak sangat la benda tu, tp bergantung kepada situasi jugak, bukan semua bnda boleh dapat... kalo fiza nak sangat pun fiza usahakan sendirik pakai duit fiza...

QS : best ka anak tunggal? dok sorang2? mesti boring kan?
ANS : boring??? haha.... sebab dari kecik fiza x dak adik, xdak abg, xdak kakak, so perasaan tuh sama ja... biasa la... kalau boring lepak la dengan mak fiza.. rilex sudaa.....

QS : bila dah jadi anak tunggal ni, nanti nak kawen mesti mak ayah susah nk lepas , dah la perempuan. kan2??
ANS : well.. (sambil tersenyum) fiza x nafikan benda ni.memang sekrang pun dah nampak tanda-tnda susah nk lepaskan.. tapi fiza faham la perasaan depa.. fiza the only one child and perempuan lak tu, ingat senang ka nk bg anak dara depa kat orang ntah apa2?? hahaha!! even sampai sekarang pun fiza x berani nak ckp benda-benda berkaitan 'couple', 'laki', 'kawen' dengan depa.. pernah la jugak bersuara (bukan ada niat, juz nak tgk reaksi depa), mak senyum jer sbb dia dah thu fiza ni layah kawen dah....hehehe.. haha.. memang nmpak sangat depa amat sensitif kalau fiza sebut pasal lelaki yang bukan muhrim fiza nih! kalo sebut ja mesti byk ja bnda kena soal siasat.. hahaha... tp bagus jugak la, at least fiza x terjerumus ke arah tu.. mak fiza penah cakap "xpayah la nk couple2 ni, biaq bg org len couple tp kak yang (panggilan keluarga) x payah. kekgi kalo ada masalah sket mula la frust menonggeng" oo.. betoi la kata dia, org kalo frust couple ni memang rasa mcm dunia ni dah nk kiamat kott.. huhu.. and mak fiza pernah cakap "kak yong nanti kalau nak cari, cari org yang anak yatim piatu, and yang dok dekat2, senang kalau nk balik kg" dia ckp sambil gelak2 la... tapi kalau mcm ni masalah la... kena pi survey kat rumah anak2 yatim ni..... adessss..

haa.. sekarang terjawab kot persoalan ampa, x senang jadi anak tunggal ni, dan juga x susah.. haha
apa2 pun semuanya bergantung kepada bagaimana mak and ayah kita care kat kita..
tolong la faham mak ayah yg ada anak tunggal ni..
anaknya satu2 inilah harta yang the best ALLAH bagi kat depa..
sebab tuh kami dimnjakan lebih.. jgn ingt kami ni spoill sgt..
btw MAK ! I'm very proud to be your daughter..!
You care me so much!
You Raise me up very well untill I can reach the mountain!
I'm never regret to be the only daughter for you!
I know how you feel if I'm gone!
I know how you feel if I never care about you!
I LOVE YOU!




PERGH.. DALAM BLOG BUKAN MAIN, JUMPA DEPAN2 EGOIS!!



2 Comments:

  1. ~AmyLiana8886~ said...
    wah..terjawab sudah..hehe
    Fiza said...
    hehehe....

Post a Comment



U Click Me, I Click U Back

Related Posts with Thumbnails
JellyMuffin.com - The place for profile layouts, flash generators, glitter graphics, backgrounds and codes