PiLiHaN BaHaSa

Follower

Monday, January 17, 2011

Menoleh sekitar 20 tahun yang lalu, perihal wanita mendedahkan rambut bukan suatu pemandangan luar biasa. Malahan pada ketika itu jarang kelihatan wanita menutup kepala, kecuali untuk majlis dan upacara tertentu. Ketika itu wanita yang bertudung, kebanyakkannya adalah golongan tua, itu pun rambut yang ditutup tidak ‘rapus’. Pendek kata wanita yang bertudung, apatah lagi jika terdiri daripada golongan muda akan dianggap janggal.

Pada hal Islam telah menggariskan pakaian yang wajib dipakai oleh setiap muslimah. sebagaimana yang ditetapkan oleh al-Qur’an dan hadis-hadis Nabi Sallallahu alaihi wasallam, iaitu:i). Hendaklah menutup seluruh anggota badan, termasuk kepala, rambut, leher, lengan, melainkan muka dan dua tapak tangan sehingga dua pergelangan tangan.
ii). Pakaian itu tebal, tidak menampakkan warna kulit yang dapat dilihat dari celah-celah sulaman benang pakaian itu.iii). Pakaian itu luas, tidak sempit, dan tidak ketat sehingga boleh menampakkan bentuk susuk badan.iv). Pakaian itu tidak menyerupai atau seakan-akan pakaian lelaki
v). Pakaian itu tidak berbau harum atau wangi kerana ia boleh menarik perhatian orang.

Oleh yang demikian, sebagai menyahut titah perintah Allah, isu bertudung khususnya menutup aurat janganlah ia dipandang sebagai perkara remeh. Ia adalah perkara wajib. Mentaati perkara wajib adalah perkara besar, walaupun ia dipandang remah oleh sebahagian manusia.


P/S :: adakah ia sebagai fesyen atau sengaja mempersendakan pemakaian tudung..

Credit :: malaysiaria.com
2 Comments:

  1. izuan said...
    gambar terakhir itu ada di dalam entri blog saya juga..
    teruk sungguh manusia yang mengaku ISLAM sekarang kan.. nauzubillahi min zalik~
    Fiza said...
    tu ar...zaman sekarang kan...kalu cam ni baik la tak payah pakai...bt dapat dose jer kan.......

Post a CommentU Click Me, I Click U Back

Related Posts with Thumbnails
JellyMuffin.com - The place for profile layouts, flash generators, glitter graphics, backgrounds and codes